Хүний биед хамгийн сайн D витамин их агуулдаг 8 хүнс

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-22,17:55

Хүний биед хамгийн сайн D витамин их агуулдаг 8 хүнс

D витамины ашиг тус маш их байдаг: сэтгэл гутралаас сэргийлж, ясыг бат бөх байлгаж, дархлааны системийг дэмждэг. Мөн сүүлийн үеийн судалгаагаар солиорох өвчнөөс сэргийлдэг байна. D витаминыг нарны гэрлээс авч болох ба мөн хүнсний зүйлсээс авч болно. D витамины хамгийн ихээр агуулдаг 8 хүнсийг танилцуулж байна.

1. Салмон загас

2. Лаазалсан туна

3. Цэвэр жүржийн шүүс

4. Цэвэр сүү

5. Тараг

6. Сардин загас

7. Өндөг

8. Овъёос, үр тариа

 

...

Өдөр бүр идэхэд тохиромжтой 10 төрлийн хүнс

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-22,17:53

Өдөр бүр идэхэд тохиромжтой 10 төрлийн хүнс

Бүсгүй таны эрүүл мэнд, гоо сайханд тустай, өдөр бүр хүнсэндээ хэрэглэх 10 төрлийн хүнсийг нэрлэж байна. Эдгээр нь таныг эрүүл, дотроосоо ч гаднаасаа ч гоо сайхан харагдахад туслах болно.

1.    Навчит ногоо
Хэрвээ та хүнсний ногооноос хамгийн эрүүл мэндэд тустайг нь сонгохыг хүсэж байгаа бол юун түрүүнд шим тэжээлийг нь бодолцох хэрэгтэй. Навчит ногоо бол шим тэжээлийн хувьд бусад хүнсний төрлүүдтэй харьцуулашгүй юм. Навчит ногоо нь А С Е К амин дэмүүдээс гадна, тоо томшгүй олон эрдэс бодисуудыг агуулдагаараа өвөрмөц хүнс билээ.

2.    Хушга
Ол...

Насан туршийн Эрүүл хоол

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-22,17:48

Насан туршийн Эрүүл хоол  

Витамин нь хүний биеийн бодисын солилцоонд амин чухал зүйл гэдгийг бүгдээрээ мэдэх байх. Витаминууд нь хоол хүнсэнд маш бага хэмжээгээр агуулагддаг ба зарим төрлийн витаминыг хүний бие өөрөө үйлдвэрлэдэг гэнэ. Хэрэв бид хоол хүнснээсээхангалттай витамин авч чадахгүй бол энэ нь өвчин үүсгэх үндэс болдог байна. 

Хэрвээ та бүх амьдралынхаа турш зөв хооллож, эрүүл амьдарч, урт наслахыг хүсвэл янз бүрийн витамин агуулсан хоол хүнсийг идэж занших хэрэгтэй. Ингээд таньд ямар хоол хүнсийг хэрэглэх вэ гэдэг талаар зөвлөгөө өгье.

Vitamin A: Нүдний витамин

Тосонд уусдаг ...

Линз хэрэглэх зөвлөгөө

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-22,17:46

Линз хэрэглэх зөвлөгөө

Сүүлийн жилүүдэд контакт линз хэрэглэгчдийн тоо түүний чанар болон төрөл сонголт илүү сайжирсанаар эрчимтэйгээр өсөж байна. Ажил дээрээ, тоглохдоо, болзоондоо гээд хаана ч зүүж болох линз хэмээх жижиг зүйл нь  нүдний шилийг бүрэн орлох хэрэглээ болоод байна. Тохирсон линзээ сонгохын тулд нүдний эмч, мэргэжсэн хараазүйчийн үзлэгт хамрагдах шаардлагатай. Линзийг зүүх болон авахдаа маш нарийн ажиллагаатай харьцах хэрэгтэй. Хайнга бохир хандсанаас болж олон төрлийн үрэвсэл, нүдний өвчин үүсдэг. Мөн хүн төрөлхтөн өргөн хэрэглэх болсон учраас чанартай чанаргүй, үйлдвэрлэсэ...

Витаминуудын ач холбогдол, хэрэглээ, эх үүсвэр

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-22,17:43

Витаминуудын ач холбогдол, хэрэглээ, эх үүсвэр

Витамин гэж юу вэ?

В-ийн төрлийн витаминууд нь хүний идэж буй хоол хүнснээс энергийг чөлөөлдөг бөгөөд, бодисын солилцооны харилцан үйлчиллийг зохицуулдаг байна.В-ийн төрлийн витаминууд ,фолиевийн хүчлүүд нь цусан дахь гемоцистиний төвшинг хянахад чухал ач хобогдолтой.Гемоцистин өөрчлөгдсөнөөс зүрхний өвчнүүд, Альцгеймерийн өвчин/зөнөгрөл/,яс сийрэгжих өвчнүүд үүсдэг байна.Өдөрт 400 мг фолиевийн хүчил,10 мг витамин В6 ,50 мг витамин В12 хэрэглэснээр гемоцистинийг хэвийн хэмжээнд байхад тустай гэж судлаачид үздэг байна. Мөн зарим судалгаагаар э...

Витамин хэрэглэх ямар ач тустай вэ?

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-20,19:36
Витамин хэрэглэх ямар ач тустай вэ?
Хоол тэжээлийн хамт хүний биед витамин-минералууд хангалттай орж байх ёстой.
Хангалттай хоол витамин минерал нь хүний эрүүл явахын үндсэн суурь болно.Хүмүүс олон шалтгаанаас болоод витамин-минералийг хангалттай хэрэглэж чаддаггүй байна. Судалгаагаар АНУ-ын хүн амын дунд төмөр,зэс,магнез их хэмжээгээр дутагдалтай байдаг нь тогтоогджээ. Биеийн жингээ хасах, махнаас татагалзах зэрэг шалтгаанаас болоод тэдгээр хүмүүсийн биед тодорхой витамин-минералиуд дутагдаж эхэлдэг байна.Зарим бүлгийн хүмүүст тодорхой витаминий дутагдал маш өндөр байдаг. Өндөр настануудад вит...

Витамин түүний ашиг тус

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-20,18:57
Витамин түүний ашиг тус:
С витамин нь: Нохойн хошуу, үхрийн хүд, шар лууван, улаан лооль, байцаа, чинжүү, шош, төмс, манжин, гоньд, нимбэг, жүрж,нарсны шүлмүүс зэрэг ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүнд ихээр агуулагддаг. С витамин хэрэглэлгүй удаан байвал бие махбод витамингүйдэж, чийг бам өвчин тусна. Ийм өвчтэй хүнд С витаминаар баялаг хоол, эсвэл энэ витамины бэлдмэл өгөхгүй удвал үхэж болно. С витамин дутагдахад судасны ханын цус нэвтрүүлэх чанар ихсэж, хамаас цус гоожих, буйл хөхөрч хавдах, арьсанд цусны толбо гарах шинж тэмдэг илэрнэ. Нас биед хүрсэн хүн хоногт хоолоор 50-75 мг С витамин авч ...

эм зүйч мэргэжилтний ёс зүйн алтан дүрэм

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-13,03:30
                                                                                             Монголын Эм Зүйн мэргэжилтний ёс зүйн Алтан Дүрэм
Нэг.Нийтлэг үндэслэл
     1.1. Энэхүү Ёс Зүйн Алтан Дүрэм-ийг хүн амын эрүүл мэндийг сахин хамгаалах үйл ажиллагаанд эм зүйн тусламж үйлчилгээ үзүүлж байгаа бүх мэргэжилтэн дагаж мөрдөнө.
     1.2.Энэхүү Алтан Дүрэм-ээр тогтоосон мэргэжлийн ёс зүйн хэм хэмжээ нь Монгол Улсын Үндсэн хууль Эрүүл мэндийн тухай эм эмнэлгийн хэрэгслийн тухай хуулиуд, тэдгээртэй хийцүүлэн гаргасан бусад хууль тогтоомж холбогдох эрх зүйн баримт бичгүүдээр тодорхойлогдоно.
Хоёр.Эм ...

эмийг зохистой хэрэглэх талаарх мэдвэл зохих зүйлс

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-13,00:44
                                                             Эмийг зохистой хэрэглэх талаарх мэдвэл зохих зүйлс
Эм гэж юу вэ?    
  •  Эм гэдэг нь аливаа өвчнийг эмчлэх зорилгоор тодорхой тун хэмжээгээр хэрэглэдэг онцгой бүтээгдэхүүн
  • Эмийг зөв сонгож, зөв хэрэглэж байж л хүссэн үр дүндээ хүрч чадна. Эмийг зөв зохистой хэрэглэхийн тулд та эмийн талаар тодорхой мэдлэгтэй байх нь чухал.
Эмийн зохистой хэрэглээ гэж юу вэ?
  • Эмийн зохистой хэрэглээ гэдэг нь тухайн хүний нас, биеийн онцлог, өвчинд тохирох эмийг зохих тунгаар хэмжээгээр тодорхой хугацаагаар хэрэглэхйиг хэлдэг.
Эмийг яагаад зохистой хэрэглэх ш...

Мэргэжлийн ач холбогдол

бичсэн: Цэгээнчимэг , 2016-11-12,17:09
мэргэжлийн ач холбогдол
  • Эмчлэгч эмч болон анагаах мэргэжилтний бичсэн жор хүлээж авах, эм олгохоос өмнө үйчлүүлэгчийн өвчний түүхийг шалгах, эмийн тун зөв эсэх, эм хоорондоо харшлах эсэх, хэрэглэх зааврыг нягтлах.
  • Шингэн тосон нунтаг үрэл зэрэг эм бэлдмэлийг жорын дагуу бэлтгэх, шошго наах ажлыг удирдах
  • Эм захийлагч, үйлчлүүлэгчдэд эм тарианы үйлчилгээ, харшлал эсрэг үйлчлэл, дагавар үзэгдэл, эмийн зохистой хэрэглээний талаар мэдээлэл зөвлөгөө өгөх
  • Эрүүл мэндийн мэргэжилтний хамт тухайн өвчтөнд эмийн үзүүлэх үр нөлөө чанар, байдлыг мэргэжлийн үүднээ хавталт хэрэг хөтлөх
  • Вакцин болон муудах магадлал...