Цөс ямар үүрэгтэй тухай
Цөс гэдэг хүний элэгнээс ялгаран гарч байдаг шаравтар өнгөтэй өтгөвтөр шингэнийг хэлдэг. Цөс нь хүний идсэн уусан бүх зүйлээс өөх тос болон түүнтэй төстэй хэсгийг задлах, боловсруулах, шингээх ажиллагаанд гол үүрэг гүйцэтгэдэг юм. Гэхдээ цөс дангаараа биш ходоодны хүчил, нойр булчирхайгаас ялгарах шингэнтэй хавсран байж бүрэн боловсруулалт явагддаг гэж ойлгох хэрэгтэй. Цөсний боловсруулалтын дараа илүүдэл болсон холестрин, гемоглобин зэрэг цөөнгүй бодис биеэс гадагшлахад цөс голлох үүрэгтэй. Цөсний найрлагад янз бүрийн бодис байдаг бөгөөд билирубин гэх будагч бодисы...